دکتر حسن کرباسی آرانی متخصص اعصاب و روان (روانپزشک)

دکتر حسن کرباسی آرانی بورد تخصصی اعصاب و روان (روانپزشک) ومشکلات جنسی و مشاوره

دکتر حسن کرباسی آرانی متخصص اعصاب و روان (روانپزشک)

دکتر حسن کرباسی آرانی بورد تخصصی اعصاب و روان (روانپزشک) ومشکلات جنسی و مشاوره

چگونه روش های مقابله با سوء استفاده جنسی را به کودکان بیاموزیم؟


چگونه روش های مقابله با سوء استفاده جنسی را به کودکان بیاموزیم؟


طرح آسان یک مسأله سخت:
در بیشتر موارد سوء استفاده جنسی از کودکان به وسیله کسی انجام میشود که کودک او را می شناسد و به او اعتماد دارد. این حقیقت ممکن است تکان دهنده باشد اما باید حرف کودکتان را باور کنید. از اینکه ناخودآگاه گفته های کودک خود را به عنوان توهم یا واکنشی بیهوده رد کنید، بپرهیزید زیرا ممکن است ناخواسته باعث تکرار سوء استفاده از کودک شوید.
چگونه از بروز مشکل پیشگیری کنیم؟
1.    آموزش مفاهیم اولیه جنسی را به موقع شروع کنید. هنگام حمام کردن، فرصت خوبی برای آموزش نقاط خصوصی بدن و راه های محافظت از آنها به کودک است. به کودکتان نشان دهید که شستن و تمیز نگه داشته این ناحیه، برای سلامت او اهمیت دارد و در ضمن باید مراقب باشد کسی به این اندامها دست نزند. حتی خودتان برای شستن این ناحیه از او اجازه بگیرید و در سنین بالاتر، به او فرصت دهید نواحی تناسلی را خودش بشوید.
2.    به بچه یاد بدهید نقاط جنسی و بدنش به خودش تعلق دارد و کسی حق ندارد بدون اجازه به آن دست بزند. میتوانید برای این آموزش از یک شعر یا داستان استفاده کنید. اگر در سن 3-2 سالگی این آموزش را به کودکتان بدهید، می توانید آموزش های بعدی را بر همین اساس ادامه دهید و طی سالهای بعد از اینکه می داند چگونه از خودش مراقبت کند، خیالتان آسوده تر باشد. این کودک در سنین بزرگسالی بهتر خواهد پذیرفت برای حفاظت از خودش در برابر بیماری های مقاربتی از تماس با افراد مشکوک خودداری و از کاندوم استفاده کند.
3.    ارزش های خانوادگی را به او بیاموزید مثلاً بگویید:« در خانواده ما کسی از این کارها نمیکند.» یا مثلاً «ما این رفتارها را نمی پسندیم». البته کودک باید ببیند که شما واقعاً برخی رفتارها را عیب می دانید و آنها را انجام نمی دهید گرچه این کار گاهی بسیار مشکل است اما کودک باید بداند که ارزش های خانواده و قوانینی که در خانه او وجود دارد، حتی با قوانین خانواده عمو و خاله فرق دارد. این حرفها باید در محیطی آرام و بدون ترس و سختگیری به کودک زده شود. بیشتر روی ارزش های خانوادگی تان تأکید کنید. وقتی رفتار مشکوکی از یکی از افراد غریبه و آشنا دیدید، به کودک بگویید:« من این رفتار را نمی پسندم و فکر می کنم خیلی از آدم های دیگر هم در دنیا تأییدش نمیکنند.»
4.    می توانید راه های برخورد با تماس های ناخواسته را به کودک آموزش دهید. «نه گفتن» را به او بیاموزید. به کودک بگویید تمام تماس ها خوب نیستند و یک بچه باهوش باید تفاوت بین تماسهای خوب و بد را بفهمد و در مورد تماس های بد با مادر و پدر، معلم یا یک فرد مورد اعتماد صحبت کند چون این تماس ها ممکن است کم کم بیشتر و به سوء استفاده جنسی ختم شود.
5.    راه های فرار از موقعیت یا وضعیتی که ممکن است    سوء استفاده جنسی در آن رخ دهد، به کودکتان بیاموزید. این آموزش باید ظریف و خلاقانه باشد. می توانید برای این کار از داستان ها یا سناریوهایی مانند مثال زیر استفاده کنید:
مامان سپیده و سارا آنها را برای خریدن نوشابه به سوپر محل فرستاده، آنها بارها برای خرید به این فروشگاه رفته بودند. وقتی وارد شدند، آقای همسایه که یک مرد پیر بود، آنها را برای خوردن بستنی به خانهاش دعوت کرد. وقتی آنها داشتند بستنی                می خوردند، پیرمرد شروع به ماساژ دادن پای سارا کرد. از کودک 6 تا 8 ساله تان بپرسید اگر او به جای این بچه ها بود، چه کار میکرد؟ به چه کسی خبر می داد؟ می توانید داستنان را این طور ادامه بدهید که اگر پیرمرد به سارا و سپیده می گفت:« اگر به کسی چیزی نگویید هر بار که اینجا می آیید من به شما بستنی می دهم!» چه کار باید می کردند. اگر آنها را تهدید می کرد که به صاحبخانه شان می گوید که آنها را از خانه بیرون بکند، چه کار می کردند؟ خلاق باشید؛ مثال هایی از این دست فراوانند. شما می توانید با تأکید بر آنچه خود بچه ها می دانند به آنها روش های مقابله را بیاموزید و اطمینان بدهید که گزارش دادن موارد مشکوک باعث حفاظت بیشتر از خودشان و بچه های دیگر می شود.
بهترین پاسخ به پرسش های زیر متناسب با سن کودک
مامان. بابا! من مجبورم توی بغل هر کسی بشینم؟ مامان، بابا! من باید رازدار باشم یا نه؟
پاسخ ها برای سنین 6-2 سال:
هیچ وقت مجبور نیستی کسی را ببوسی یا بغل کنی. هیچ آدم بزرگی حق نداره به پشت بدن تو دست بزنه، پس اگر این اتفاق افتاد، باید به من بگویی. تو مجبور نیستی هیچ رازی را از مامان و بابات مخفی کنی حتی اگر کسی به تو گفت:« اگر به مامانت و بابات بگویی اتفاق بدی می افتد.» همه چیز را فوراً به من بگو و مطمئن باش کاری می کنم که اتفاق بدی نیفتد.
پاسخ ها برای سنین 8-6 سال:
تنها کسی که باید همیشه به حرف او گوش دهی، مامان و بابا است. باید در مدرسه همان طوری رفتار کنی  که به تو می گویند، اما اگر در مدرسه کسی از تو خواست کار عجیبی را در تنهایی با او انجام بدهی، لازم نیست به حرف او گوش کنی.
اگر کسی به تو گفت کارهایی مثل دست زدن به بدن همدیگر یا بوسیدن را انجام بدهی، به حرفش گوش نده. فقط بگو:« من       نمی خواهم این کار را انجام بدهم» یا «نمی خواهم این بازی را بکنم.» یا «می خواهم به خانه بروم.» وقتی کسی می خواهد تا درباره چیزی رازداری کنی، معمولاً به دلیل این است که می داند مامان از فهمیدن آن عصبانی خواهد شد. من و بابا باید همه رازهایی تو را بدانیم، به خصوص آنهایی که ناراحتت میکند. اگر شخصی به تو بگوید در صورت فاش کردن رازی به زندان یا جهنم می روی، بدجنس است و دروغ میگوید. او فقط برای ترساندن تو این حرفها را می زند. نگران نباش! مامان و بابا می توانند همه چیز را درست کنند و کسی تو را سرزنش نمیکند. هیچ کس هیچ وقت نخواهد فهمید تو درباره چه چیز با ما صحبت کرده ای بنابراین همیشه      می توانی به ما اعتماد کنی.
پاسخ ها برای سنین 11-8 سال:
بعضی از آدم بزرگ ها دوست دارند با کودکان، کارهای بد انجام بدهند. آنها آدم های بدی هستند و بیماراند چون این کار اشتباه است. این آدم ها فکر می کنند چون بزرگ تر و قوی ترند،         می توانند بچه ها را مجبور به انجام هر کاری بکنند ولی این اصلاً درست نیست و خلاف قانون است و پلیس بالاخره آنها را دستگیر و زندانی میکند.  اگر کسی سعی کرد بدنت را به شیوه بدی لمس کند یا از تو بخواهد بدن او را لمس کنی، حتی اگر فردی از خانواده خودمان بود، هیچ وقت نباید حرف او را گوش کنی. حتی اگر هدیه ها و جایزه های بزرگی به تو پیشنهاد کرد. اگر احساس می کنی شخصی به تو علاقه خاصی دارد و ممکن است سعی کند تماس های مشکوکی با تو داشته باشد، فوراً به مامان و بابا بگو تا مراقب باشیم دیگر هیچ وقت با او تنها نمانی. بعضی بچه ها فکر می کنند اگر اتفاق بدی برای آنها بیفتد، تقصیر خودشان است، اما هیچ وقت تقصیر از بچه ها نیست.
تدوین: دکتر حسن کرباسی
نیمه  اول سال 1393

چگونه روش های مقابله با سوء استفاده جنسی را به کودکان بیاموزیم؟



(شماره 50)
این پمفلت جهت آگاهی شماست و توزیع و تکثیر آن ممنوع می باشد.
پیشرو در فرهنگ پزشکی و اسلامی
کلینیک دکتر کرباسی
متخصص اعصاب و روان
مشکلات جنسی، اعتیاد
چهارراه/جنب بازار علی/پاساژ ولیعصر(عج)
طبقه فوقانی واحد 2
تلفن: 55464242 ـ 55456164-031
همراه: 09131622363

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.