نقش تغذیه در درمان اعتیاد

استفاده از برنامه ی سه غذای اصلی در روز با تأکید بر مصرف پروتئین در هر وعده اساس درمان است. بسیاری از افراد معتاد دچار کمبود پروتئین هستند زیرا پیش از هر چیز به طور منظم غذا نمی خورند. و وقتی هم از غذا استفاده می کنند به علت ولع مصرف قند و کربوهیدرات از پروتئین استفاده نمی کنند.
بنابراین عرضه ی منظم اغذیه ی پروتئینی که در واقع غذای کمپلکسی (دیرهضم) هم به شمار می رود و در معده بسیار کند تجزیه میشود، می تواند نوروشیمی بدن بیمار که دچار اختلال است را تنظیم نماید.
به این ترتیب این افراد خواهند توانست میزان قند خون را در حدی بسیار ثابت حفظ کنند و میزان کاملاً پایداری از سروتونین و دوپامین در مغز داشته باشند.
پروتئین ها منبع دو نوروترانسمیتر مهم به نامهای سروتونین و دوپامین هستند که کمبود آنها باعث افسردگی و
زیاد بودنشان باعث شادمانی می شود.
ما غالباً با بیمارانی برخورد می کنیم که برایشان داروی ضد اضطراب تجویز شده است، اما هیچ کس به خود زحمت نداده و از بیمار نپرسیده است چه می خورد و چه می نوشد.
غالب بیماران وقتی 3 لیوان قهوه می نوشند نمی توانند به طور منظم غذا بخورند و این خود سرچشمه ی نشانه های اضطراب شمار می رود.
در روش درمان با رژیم غذایی، گزینه های خاص در این مورد عبارتند از:ماهی، ماکیان، گوشت، پنیر،
تخم مرغ، تفو و کره ی بادام زمینی. همچنین امکان استفاده از کربوهیدارت های کمپلکس (پیچیده) نیز به بیمار داده میشود مثل حبوبات، غلات و سبزی ها. همچنین استفاده از روغن زیتون که در بدن سبب تولید سروتونین شده و احساس بهزیستی و آرامش را فراهم می آورد.
وقتی فرد از یک ساندویچ (مثلاً) گوشت بوقلمون استفاده میکند به ثبات می رسد و میتواند جریان بهبودی را آغاز کند چون گوشت بوقلمون منبع سروتونین و نشاط آور است.
وقتی بیمار تجربه ی تغییر مثبت را آغاز میکند، میزان مصرف کافئین و قند مورد بررسی قرار می گیرد.
بسیاری از افراد فقط به وجود قند در کیک، شیرینی،
کلوچه و بستنی آگاهی دارند و نمی دانند قندهای نهفته و زیان آور دیگری هم در اغذیه به صورت دکستروز، مولتی دکستروز، سوربیتول و مانیتول وجود دارند.
به علت بالا بودن قند، در این برنامه از مصرف میوه به ویژه انگور، گیلاس و آلبالو، هندوانه، خربزه و تمامی
آب میوه های صنعتی، میوه های خیلی رسیده، آب هویج، شیرینی، شیرموز که زیان آور هستند هم پرهیز میشود (بعد از یک ساعت یک باره قند خون پائین می افتد). اما به علت پائین بودن مقدار قند، میتوان از مرکبات، سیب و توت فرنگی استفاده نمود.
تجویز مکمل های تغذیه ای:
استفاده از مکمل های تغذیه ای و تقویت کننده های فوق کلیه مانند ویتامینC، اسید پانتوتنیک (ویتامینB5) و عصاره ی آدرنال است.
درمان با مگاویتامین(megavitamin therapy) در بسیاری از موارد به عنوان یکی از ابزارهای حیاتی برای تکمیل و از بین بردن کمبود ویتامین شرح داده شده است.
معتادان به مواد مخدر غالباً دچار کمبود مواد کانی ضروری به ویژه، منیزیم، کلسیم و پتاسیم هستند.
در بیمارانی که دچار مشکلات شدید بازگیری هستند میتوان به مدت 3 یا 4 روز متوالی از درمان داخل وریدی شامل ویتامینC، گلوکنات کلسیم، سولفات منیزیم،
اسید پانتوتنیک و ویتامینB6 استفاده کرد.
در این روش از مغذی های دیگر هم استفاده می شود مانند روغن گل مغربی، ویتامینB کمپلکس، MaxEPA و گلوتامین (اسید آمینه).
آکوپونکتور، یکی از مؤثرترین روش های درمان اعتیاد به هروئین، کوکائین و کراک است.
برای درمان اعتیاد از شکلی خاص از طب سوزنی به نام اوریکولوتراپیauriculotherapy (آکوپونکتورگوش) استفاده میشود.
قرار دادن چند سوزن در گوش که هر روز انجام می گیرد به مقدار قابل توجه، نشانه های سم زدایی را به حداقل کاهش می دهد و به این ترتیب میزان ناراحتی بیماران به حداقل رسیده و بر میزان آرامش افزوده شده و بیمار بهتر خواهد توانست هوشیاری خویش را حفظ کند.
گزارشی از یک بیمار 46 ساله وجود دارد که از درمان با دانه ی زنجبیل به نحو بارزی سود برده است. این بیمار، مادر 8 کودک از 7 مرد متفاوت بود و کراک مصرف میکرد. در این بیمار از 12 جلسه آکوپونکتور تمام بدن استفاده شد و در حالی که دانه های زنجبیل در گوشهایش بود و در دوره ی درمان یک بار عود داشت به منزل فرستاده شد. نخستین درمان آکوپونکتور روی گوش بیماری دیگر انجام شد. این درمان سبب شد تا بیمار راحت بخوابد و آرام تر شود. پس از درمان، تسکین فوری آلام دیده شد و ولع نسبت به مواد مخدر به نحو مشخصی کاهش یافت.
در این بیمار با استفاده از رژیم سرشار از فیبروکم چربی، پاکسازی انجام شد.
نیمه اول سال 1393، تدوین: دکتر حسن کرباسی
نقش تغذیه در درمان اعتیاد(11)
(شماره66)
این پمفلت جهت آگاهی شماست و توزیع و تکثیر آن ممنوع می باشد.
پیشرو در فرهنگ پزشکی و اسلامی
کلینیک دکتر کرباسی
متخصص اعصاب و روان
مشکلات جنسی، اعتیاد
چهارراه/جنب بازار علی/پاساژ ولیعصر(عج)
طبقه فوقانی واحد 2
تلفن: 55464242 ـ 55456164-031
همراه: 09131622363