بارداری و سرطان پستان
توده های فیبروکیستیک پستان مانع بارداری اند؟
50 درصد زنان در سنین باروری توده های فیبروکیستیک در پستان دارند.
1. بارداری چه تغییراتی در بافت پستان ایجاد میکند؟
با شروع بارداری تغییرات زیادی در پستان های مادر به وجود می آید. در این دوران مجاری و غدد شیری تحت تأثیر هورمون هایی مثل استروژن، پروژسترون و پرولاکتین رشد میکنند. تقریباً همه خانم های باردار متوجه بزرگی، سنگینی و گاهی درد پستان می شوند. برجستگی هایی نیز در اطراف و هاله آن به وجود می آید. خروج ترشح های آبکی از نوک آن غیرطبیعی نیست و همه این تغییرات برای این است که پستان برای شیردهی به کودکی که در راه است، آماده شود. پس پستان مادر باردار متراکم تر و بزرگ تر است. این تراکم ممکن است باعث شود نتوانیم یک توده غیرطبیعی را از بافت طبیعی تشخیص دهیم. بنابراین درخواست سونوگرافی از پستان قبل از بارداری کاملاً علمی است تا پزشک شناختی درباره بافت آن پیدا کند اما وجود توده های فیبروکیستیک در پستان ها نگران کننده نیست.
2. خانم هایی که پستان های فیبروکیستیک دارند برای کاهش درد و ناراحتی چه باید بکنند؟
به توصیه های پزشک خود توجه کنند. این نوع توده ها باید سونوگرافی، ماموگرافی و در صورت نیاز نمونه برداری شوند، سینه بندهای مناسب در ساعتهای روز برای حمایت از بافت پستان برای کاهش درد توصیه میشود. هنگام خواب نیز بهتر است سینه بند بپوشند چون این کار باعث کاهش حرکت پستان و کاهش درد خواهد شد. معمولاً به این خانم ها توصیه میشود که میزان نمک مصرفی شان را کاهش دهند، مایعات زیاد بنوشند، مصرف کافئین را به حداقل برسانند (کافئین در قهوه، چای، کولا و شکلات وجود دارد)، مصرف غذاهای چرب را محدود کنند، به هیچ وجه سیگار نکشند، با نظر پزشک ویتامینE و ویتامین های گروهB استفاده کنند، ورزش کنند و تکنیک های کاهش استرس را بیاموزند. اگر هیچ یک از این روش ها مؤثر واقع نشد، داروهای هورمونی تجویز میشود.
چکاب سرطان پستان:
بسیاری از بیماری ها قبل از اینکه علایم خود را در بدن واضح نشان بدهند تا بیمار از وجود آنها آگاه شود، مدتی نهفته و بدون علامت هستند. بعضی بیماری ها هم به دلیل ناشناخته بودن علتشان، قابل پیشگیری نیستند اما میتوان با تشخیص به موقع آنها قبل از استقرار کامل بیماری و بروز عوارض جدی درمانشان کرد. مثلاً افزایش فشار خون ، قند، چربی خون و کبد چرب در بسیاری موارد ابتدا بدون علامت است و این 4 بیماری ممکن است بی سرو صدا به تخریب عروق قلبی و ارگان های بدن مشغول باشند و فقط وقتی فرد متوجه بالا بودن فشار خون، چربی یا قند و کبد چرب در بدن خود شود که علایم قلبی- عروقی یا مغزی آن بارز شوند و آن موقع برای درمان خیلی دیر است. به همین دلیل توصیه میشود افراد برای کنترل قند، چربی، فشار خون و کبد چرب هر سال یک بار آزمایش خون بدهند تا در صورت افزایش آن به موقع متوجه شوند و درمان را شروع کنند. این کار معنی «چکاب» است. از چکاب های مخصوص بانوان میتوان به «پاپ اسمیر» یا «تست سرطان دهانه رحم» اشاره کرد که با آن میتوان بیماری سرطان رحم را در مراحل اولیه و قابل درمان تشخیص داد و حتی بدون عمل جراحی درمان کرد. تست «سرطان پستان» و تست «سرطان کولون» (بررسی روده بزرگ در خانم ها و آقایان بالای 50 سال) هم جزو چکاپ های مهم اند. در مورد سرطان پستان هیچ چیز جای یک معاینه کامل و دقیق به وسیله پزشک را نمی گیرد اما همه خانم ها باید در بهترین زمان ممکن، یعنی بعد از پایان عادت ماهانه نیز با انجام خودآزمایی پستان به تشخیص زودرس مشکلات احتمالی پستان های خود کمک کنند. این خودآزمایی بسیار ساده، 2 مرحله دارد؛ نگاه کردن به ظاهر پستان که باعث مشاهده علایم ظاهری میشود و لمس کردن که در صورت وجود توده، تشخیص داده میشوند. برای این منظور، ابتدا جلوی یک آینه بزرگ بایستید و به پستان های خود در 4 حالت (دست ها در کنار بدن آویزان و خم شده به جلو، دست ها بالای سر، دست ها به کمر زده،) به دقت نگاه کنید و در صورت وجود هر گونه علامت غیرعادی مانند فرورفتگی پوست، فرورفتگی نوک پستان یا زخم های مزمن یا پوسته پوسته شدن نوک پستان یا حالت پوست پرتقالی پستان به پزشک مراجعه کنید. سپس به پشت بخوابید و دست سمتی را که میخواهید معاینه کنید، زیر سر بگذارید و با قسمت نرم بند آخر انگشتان دست مقابل، تمام پستان را معاینه کنید. نسج پستان را به آرامی روی قفسه پستان با حالت دورانی بلغزانید. سپس نسج پستان را مانند یک ساعت در نظر بگیرید و دستتان را مانند عقربه ها روی آن حرکت داده و تمام قسمت های آن را معاینه کنید. در انتها نیز نوک پستان را به آرامی فشار دهید تا از بودن یا نبودن ترشحات مطمئن شوید. در صورت لمس توده یا هر نوع سفتی در پستان یا ترشح از نوک پستان، بدون نگرانی به پزشک مراجعه کنید زیرا معمولاً این علامت ها مربوط به بیماری های خوش خیم هستند و درمان آنها بسیار راحت است.
از سرطان نترسید چون اگر خدای ناکرده وجود داشته باشد، دیر مراجعه کردن جز مرگ زودرس نتیجه ای ندارد.
آنجلینا جولی، هنرپیشه آمریکایی افشا کرد اوایل امسال پس از اینکه آزمایش خون اش نشان داد از لحاظ ژنتیکی مستعد سرطان پستان است، تحت عمل ماستکتومی (جراحی برداشتن پستان) دوطرفه قرار گرفته است. جولی حامل نسخه معیوب ژنی به نامBRCA1 بود که پزشکانش تخمین زده بودند خطر سرطان پستان را در او 87 درصد و خطر سرطان تخمدان را 50 درصد بالا می برد. انتظار می رود این هنرپیشه در ماه های آینده تحت عمل جراحی برای برداشتن رحم و تخمدان ها هم قرار بگیرد. افرادی که ژن معیوب BRCA1و BRCA2دارند باید برای برداشتن سینه مراجعه کنند.
6 توصیه کلیدی برای کاهش خطر سرطان پستان :
1- انجام ماموگرافی در سن40 سالگی: زنان باید در سن 40 سالگی تست ماموگرافی انجام دهند. هر چند معاینات ماموگرافی در درمان یا پیشگیری از سرطان پستان نقشی ندارد اما به تشخیص زودهنگام بیماری و قبل از بروز علائم آن کمک میکند. تشخیص سرطان در این شرایط تاثیر چشمگیری در کنترل بیماری دارد.
2- دنبال کردن رژیم غذایی سالم و کنترل وزن: انجمن سرطان آمریکا همواره توصیه میکند که رژیم غذایی غنی از میوه، سبزی، فیبر خوراکی و غلات سبوسدار برای مقابله با سرطان بسیار مفید است. رژیم غذایی پرچرب منجر به چاقی و اضافه وزن میشود که از فاکتورهای خطرزای اصلی در بروز و تشدید سرطان پستان است.
3- فعالیت و تحرک بدنی کافی: مطالعات نشان میدهد که تحرک و فعالیت بدنی به اندازه کافی از عوامل موثر در کاهش خطر سرطان پستان در زنان است. بر همین اساس زنانی که در هفته 10 تا 19 ساعت ورزش میکنند، در طول سالهای باروری و پس از یائسگی30 درصد کمتر با خطر ابتلا به سرطان پستان مواجه میشوند.
4- پرهیز از مصرف الکل و دخانیات: بررسیها نشان میدهد که مصرف الکل از عوامل موثر در افزایش خطر سرطان پستان است. هر چه مقدار مصرف این قبیل نوشیدنیها بیشتر باشد احتمال ابتلا به این سرطان نیز تشدید میشود.
5- سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پستان: به گفته پزشکان، 20 تا30 درصد افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پستان دارند به این بیماری دچار میشوند. امروزه برای زنانی که حامل یک ژن جهش یافته سرطان پستان هستند، گزینههای موثری برای کاهش خطر ابتلا به این سرطان به میزان چشمگیری موجود است. دخترانی که مادر یا خاله اشان یا مادربزرگشان سرطان پستان یا رحم و تخمدان داشته اند باید زودتر از حدود 30 سالگی برای بررسی سینه ها به متخصص زنان مجرب مراجعه کنند.
6- درمان ضایعات: هر نوع توده یا کیست موجود در سینه، زنگ خطری برای افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه است. اگر در نمونه برداری از بافت سینه، سلولهای مشکوک و ناهمگون با بافت طبیعی سینه دیده شود، خطر ابتلا به سرطان سینه تا پنج درصد افزایش می یابد. پس باید هر چه سریعتر به درمان ضایعه بپردازیم.
خلاصه:
1- هر گونه تغییر در نوک و شکل پستان را جدی بگیرید.
2- هر گونه ترشح و سفتی در نوک پستان مخصوصاً خونابه بسیار مهم است.
3- هر گونه لمس غده در سینه ها و زیر بغل ها باید هر چه سریعتر به پزشک زنان مراجعه شود.
4- عدم تقارن هر دو پستان بسیار مهم است
5- ماموگرافی از سن چهل سالگی هر 3-2 سال باید انجام گیرد.
6- ورزش مصرف سبزیجات، آب فراوان و عدم استفاده از نمک، شکر، شیرینی و چربی ها و سرخ کردنی، فست فودها برای جلوگیری از سرطان زنان مؤثر است.
نیمۀ اول سال 1393؛ تدوین: دکتر حسن کرباسی
بارداری و سرطان سینه
(شماره 72)
این پمفلت جهت آگاهی شماست و توزیع و تکثیر آن ممنوع می باشد.
کلینیک دکتر کرباسی
متخصص اعصاب و روان
مشکلات جنسی اعتیاد
چهارراه -جنب بازار علی- پاساژ ولیعصر (عج)
4 الی 10 شب
تلفن: 4464242-4456164
همراه: 09131622363