دکتر حسن کرباسی آرانی متخصص اعصاب و روان (روانپزشک)

دکتر حسن کرباسی آرانی بورد تخصصی اعصاب و روان (روانپزشک) ومشکلات جنسی و مشاوره

دکتر حسن کرباسی آرانی متخصص اعصاب و روان (روانپزشک)

دکتر حسن کرباسی آرانی بورد تخصصی اعصاب و روان (روانپزشک) ومشکلات جنسی و مشاوره

علائم پیش از قاعدگی

علائم پیش از قاعدگی

________________________________________
راه‌حل‌های متعددی برای درمان ناراحتی‌ها و دردهای قبل از قاعدگی وجود دارد. یادتان باشد موفقیت تمامی روش‌های پیشنهادی ما به میزان پشتکار شما بستگی دارد.
________________________________________
مقدمه:
بعضی از خانم ها قبل و زمان پریود ماهانه دچار درد و علائم اضطراب و افسردگی میشوند. همیشه در تقویم زمان سیکل قاعدگی را یادداشت نمائید.
ورزش
یک برنامه ورزشی ملایم را آغاز کنید. ( حداقل 5/2 ساعت در هفته ) ورزش به کاهش افسردگی کمک می کند و اغلب زنان گزارش میکنند ورزش باعث تسکین تنش، درد و خلقیات ناشی از PMS میشود.فعالیت بدنی می‌تواند روان و جسم را تقویت کند، در نتیجه کمتر احساس خستگی می‌کنید و دچار بدخلقی و بدرفتاری نمی‌شوید. اگر می‌خواهید ورزش تاثیر بیشتری داشته باشد، باید در برنامه روزانه‌تان 45-30 دقیقه را به آن اختصاص دهید. یادتان نرود این روش درمانی یعنی ورزش، زمانی جواب می‌دهد که شما آن را به صورت برنامه روزانه‌تان درآورده باشید و تنها یک هفته مانده به قاعدگی مسلما جوابگو نخواهد بود. معمولا برنامه‌های ورزشی روزانه 30 دقیقه و پنج روز در هفته ورزش سبک مانند ایروبیک یا دو تا سه بار در هفته انجام ورزش سنگین می‌تواند در کاهش تاثیرات قاعدگی بسیار موثر باشد.
ویتامین های گروه ب
روزانه قرص کلسیم و B6 مصرف کنید (ویتامینB6 50میلی گرم تا 100 میلی گرم، کلسیم 1200 میلی گرم) کلسیم و ویتامین B6 علایم PMS را کاهش می دهد. ولی توجه داشته باشید قبل از مصرف هرگونه مکمل با پزشک خود مشورت کنید.جالب است بدانید این ویتامین ها می‌تواند شما را تا حد زیادی از این دردها خلاص کند. اما باز هم خوراکی نجات‌دهنده خانم‌ها یعنی تخم‌مرغ به کمک‌شان می‌آید. نه، نگران رژیم غذایی و اضافه وزن تان نباشید؛ این خوراکی خوشمزه می‌تواند به صورت آب‌پز هم تاثیرگذار باشد.بهتر است در دوره‌ای که به قاعدگی نزدیک می‌شوید مصرف این ویتامین ها را افزایش دهید. مصرف تخم‌مرغ و لبنیات کم‌چرب به کاهش این عوارض به شدت کمک می‌کند.
کربوهیدرات‌ها
خوردن کربوهیدرات ها ( به مقدار کم ولی به دفعات بیشتر در  وعده های غذایی ) میتواند به کاهش شدت علایم خلقی کمک کند.غلات معمولی و سبوس‌دار می‌تواند دردهای قاعدگی را کاهش دهد. همانطور که خوردن غذاهای سرد مثل کاهو ممکن است شکم‌درد شما را افزایش دهد، به همان میزان خوردن خوراکی‌های به اصطلاح گرم مانند خرما یا نان‌های سبوس‌دار مانند نان جو می‌تواند دردها را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهد. در ضمن اکثر غلات سبوس‌دار حاوی فیبر فراوان هستند که شما را سیر می‌کنند، در حالی که کالری چندانی هم ندارند. به این ترتیب برای خانم‌هایی که در این دوران بیش از حد دچار پرخوری و پر اشتهایی می‌شوند بهترین گزینه مصرف غلات سبوس‌دار است که هم شما را سیر می‌کند و هم دردتان را از بین می‌برد. همچنین از سبزیجات نیز میتوانید استفاده کنید.
کاهش استرس
سعی کنید بین خودتان و دنیای اطرافتان تعادل به وجود بیاورید، به این ترتیب اتفاقات کوچک اعصابتان را به هم نمی‌ریزد و احساسات و افکار بد برای طولانی‌مدت در فکر و نظرتان باقی نمی‌ماند. گرچه در دنیای امروز پیدا کردن محل و موقعیتی بدون استرس و فکر و خیال، کار بسیار دشواری است، اما غیرممکن نیست. کافی است سعی کنید عوامل استرس‌زا را از محیط کار یا خانه‌تان دور نگه دارید. کنترل اعصابتان را خودتان به دست بگیرید. فراموش نکنید که جز شما کسی قادر نیست اعصاب بهم ریخته‌تان را درست کند و حالتان را سر جا بیاورد. معمولا هر کسی خودش بهتر می‌داند چه عواملی برایش آرامش‌بخش است. مثلا انجام حرکات یوگا، شنا، ماساژ، نقاشی و ... می‌تواند حالتان را بهتر کند؛ کافی است راه‌حل مناسب خودتان را پیدا کنید.
یادتان باشد که اگر خواب کافی و مناسب نداشته باشید، هیچکدام از این روش‌ها تاثیر نخواهند داشت.
 اخراجی‌ها
عادت های مضر را ترک کنید. مانند: سیگار کشیدن، مصرف مقدار زیاد کافئین (قهوه، کاکائو، کولا و چای )، الکل، شکلات، و یا نمک.
بهتر است این موادغذایی را قبل از دوران قاعدگی هم به کلی فراموش کنید. البته حذف این خوراکی‌ها به طور کامل هم برای سلامت بدن مفید است و بدون این مواد احساس بهتری خواهید داشت.
نمک یکی از موادی است که باعث تشدید پف و ورم بخصوص در ناحیه صورت می‌شود. کافئین شما را تبدیل به یک خانم زودرنج و به شدت حساس می‌کند.
قند شما را چاق می‌کند و زیادی آن به شکل چربی در بدنتان ذخیره می‌شود و شما را از فرم می‌اندازد، اما مهمتر از همه اینکه در این دوران قند، شما را بیش از هر چیز دیگری پرخور می‌کند.
گیاه درمانی: باید زیر نظر پزشک طب سنتی باشد.
مثلاً مصرف چای و زعفران و نبات در طول یک هفته باقیمانده تا شروع عادت‌ماهانه، قاعدگی شما را تا حد زیادی بدون درد و راحت می‌کند.
داروها
برخی داروها مانند قرص‌های ضدبارداری با تنظیم هورمون‌ها، قاعدگی راحت‌تری را فراهم می‌کنند و به این ترتیب عوارض پی ام اس کمتری خواهید داشت. البته یادتان باشد که قرص‌های ضدبارداری انواع گوناگون دارند و در افرادی که از قرص‌های ضدافسردگی هم استفاده می‌کنند مصرف آنها ممنوع است. به هرحال قبل از مصرف هر نوع دارویی باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
مُسکن ها: ژلوفن و مفنامیک اسید برای کاهش درد قاعدگی مؤثر هستند. این داروها باعث کاهش دردهای پیش از قاعدگی و پس از آن می شوند و خونریزی را کاهش میدهند.این دارو ها زمانی بهتر عمل میکند که پیش از پریودی خورده شود و در فواصل منظم دردوره ی درد پیش از قاعدگی  ادامه پیدا کند. برای برخی ازخانم ها تا اولین روزهای پریودی ادامه می یابد تا درد های شکمی را تسکین دهد.اگر پریود منظمی دارید خوردن قرص ها را از یک تا دو روز قبل از شروع دل درد آغاز کنید.
اگر سینه های شما در دوره پیش از قاعدگی حساس میشود، سوتین راحت بپوشید مانند سوتین ورزشی.
در زمان درد چه کنیم؟
- آرام بنشینید یا بخوابید تا عضلات شما از حالت انقباض در آیند.
-  دوش آب گرم بگیرید یا کیسه آب گرم را روی شکم و کمر خود قرار دهید، یا اینکه می‏توانید از حوله‏ای گرم برای این کار استفاده کنید.
-  به طور عمیق نفس بکشید و به یک موسیقی آرام گوش دهید.
- اگر کمر شما درد می‏کند، از ایستادن طولانی مدت خودداری کنید.
-  کمر خود را ماساژ دهید تا گرفتگی و درد آن کم شود.
- مواد غذایی غنی از کلسیم بخورید، مثل شیر و ماست، سبزیجات سبز برگی شکل اسفناج، جعفری، کرفس، کلم و ..
تفاوت بینPMS  ) سندرم پیش از قاعدگی)  و )PMDD اختلال ملال پیش از قاعدگی):
رفتارهای پرخاشگرانه و عصبانیت از درد قاعدگی سخت تر است.
زنان یک هفته قبل از قاعدگی از سن 30 سالگی به بعد دچارعصبانیت میشوند. در این زمان مردها باید بیشتر با آنان مدارا کنند.
علایم از 7 تا 10 روز قبل از شروع  پریودی آغاز میشود. و تا چند روز اول پریودی ادامه می یابد.
هر دوی این سندرم ها ممکن است باعث پف کردن، حساسیت سینه ها، خستگی و تغییر در عادتهای غذایی و خوابیدن شود. در PMDD (اختلال ملال پیش از قاعدگی) حداقل یکی از علایم رفتاری و روانی زیر بروز میکند:
•    غمگینی و ناامیدی
•    اضطراب و تنش
•    تغییرات خلقی شدید
•    عصبانیت و زود رنجی مشخص
درمان اختلال خلقی در زمان قاعدگی:
ضد افسردگی ها: (SSRIs) مانند فلوکستین (fluoxetine) و سرترالین (sertraline) علایم روانی و سایر علایم مانند خستگی ، اشتهای زیاد به غذا و مشکلات مربوط به خواب را کاهش می دهد. شما میتوانید علایم را با خوردن این قرص ها در طول ماه و یا در فواصل بین تخمک گذاری و شروع پریود کاهش دهید. (با تجویز روانپزشک)
قرص های ضد بارداری: خوردن قرص های ضد بارداری تخمک گذاری را متوقف می کند و      تغییرات هورمونی را تثبیت می کندو باعث کاهش علایم پیش از قاعدگی در برخی از زنان میشود.
مکمل های غذایی: مصرف روزانه 1200 میلی گرم از مکمل کلسیم می تواند باعث کاهش علایم شود.ویتامین B6، منیزیم و L-tryptophan نیز می تواند موثر باشد.ولی توجه داشته باشید قبل از مصرف هرگونه مکمل با پزشک خود مشورت کنید.
دارو های گیاهی: برخی از تحقیقات نشان می دهند chasteberry   (گیاه پنج انگشت) احتمالا          کج خلقی ، نوسانات خلقی، عصبانیت و سردرد های ناشی از PMDD را کاهش میدهد. اما تحقیقات بیشتری لازم است.
رژیم غذایی و تغییرات سبک زندگی: ورزش منظم اغلب علایم پیش از قاعدگی را کاهش می دهد. قطع مصرف کافئین می تواند به کاهش اضطراب و کج خلقی کمک کند. خوردن کربوهیدرات ها ( به مقدار کم ولی به دفعات بیشتر در وعده های غذایی) می تواند به کاهش شدت علایم خلقی کمک کند.
خلاصه:
1-    یک هفته قبل از قاعدگی، نمک، چربی، قند و شیرینی زیاد را قطع کنید.
2-    از ویتامین B6 و قرص کلسیمCa+D روزانه دو عدد استفاده کنید.
3-    دوش آب گرم بگیرید.
4-    اگر دچار اضطراب، بیخوابی، عصبانیت و افسردگی هستید یک هفته مانده به قاعدگی از فلوکسیتین و سرترالین  با تجویز روان پزشک استفاده کنید.
5-    از ترشی جات و کاهو استفاده نکنید.
6-    غذاهای آماده و فست فود استفاده نشود و میوه جات و سبزیجات به غیر از کاهو مصرف کنید.
7-    مردان در این هفته با خانم ها باید مدارا کنند.
برای عصبانیت و کنترل آن به روانپزشک مراجعه کنید.
نیمۀ اول سال1393؛ تدوین: دکتر حسن کرباسی

علائم پیش از قاعدگی


 (شماره80)
این پمفلت جهت آگاهی شماست و توزیع و تکثیر آن ممنوع می باشد.
پیشرو در فرهنگ پزشکی، اسلامی
کلینیک دکتر کرباسی
متخصص اعصاب و روان
مشکلات جنسی، اعتیاد
چهارراه/جنب بازار علی/پاساژ ولیعصر(عج)
طبقه فوقانی واحد 2
تلفن: 4464242 ـ 4456164-0361
همراه: 09131622363

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.