توصیه های غذایی طب سنتی در آغاز فصل سرماخوردگی
مزاج فصل پاییز براساس ارتفاع منطقه، عرض جغرافیایی، نوع خاک، میزان بارندگی و رطوبت، فاصله تا دریا، نوع بادها، وجود کوه ها یا نبود آنها و... متغیر است.
پاییز به نفع کدام مزاج است؟
چون پاییز سرد و خشک است برای مزاج گرم و تر خوب است و برای مزاج سرد و خشک بد است.
چرا در پاییز بیشتر بیمار می شویم؟
زیرا عفونت های ویروسی در گرمای زیاد و سرمای زیاد فعالیت ندارند.
در فصل پاییز سرمای بامداد و شبانگاه زیاد است و ظهر گرم است به همین دلیل احتمال بیماری بیشتر میشود.
تدابیر نامناسب این فصل یعنی:
1- خوابیدن با معده پر و در جای سرد، کم خوری،
2- مصرف غذاهایی مانند گوشت گاو و گوساله،
3- بادمجان، عدس، قارچ، کنسروها، فست فودها، ادویه های تند و تیز، ترشی ها،
4- سرخ کردنی ها، افراط در مصرف لبنیات، چای پررنگ، قهوه،
5- شکلات، یخ، انواع سس، سیر و پیاز،
6-خوراکی های شور،
7- نوشیدن آب سرد،
8- حرکات بدنی و تعریق زیاد،
9- استحمام با آب سرد،
10- استعمال مسهلات قوی،
11- فصد و حجامت (و هر اقدامی که خون را کم کند)،
12-افراط یا تفریط در خواب و بیداری
13- پرهیز از قرار دادن سر در هوای سرد مخصوصاً بعد از حمام و... افراد را به سمت بیماریهای گفته شده سوق می دهند زیرا نمی گذارد منافذ پوستی و تنفس از راههای هوائی به خوبی صورت گیرد مخصوصاً آنهایی که انحراف بینی دارند یا اینکه تیغه های داخل بینی شان ضخامت دارد.
ضمناً افراد سالمند در معرض خطرند و حتماً باید افرادی که مشکل جسمانی دارند و حتی بچه ها که زیاد سرما می خورند واکسن آنفولانزا بزنند.( در جزوه ای جداگانه راهنمای واکسیناسیون وجود دارد).
کمتر غصه بخورید تا سالم بمانید:
هنگامی که افکار منفی و ناراحت کننده سراغتان آمد دوش آب گرم بگیرید چرا که این کار از دو جهت مفید است؛ اول اینکه به دلیل خشکی فصل و تأثیر آن روی بدن، لازم است از عواملی که موجب تری بدن میشود، کمک گرفت و یکی از این عوامل، حمام کردن (یک روز در میان) است و دوم اینکه استحمام با آب نیمه گرم تأثیر زیادی در کاهش دلشوره و تسکین دردهای روانی دارد.
مثال: خانمی که برای هزار تومان گرانتر گرفتن کرایه آژانس همان استرسی را تحمل می کند که برای سقوط و شکستگی استخوان خواهرش ناراحت میشود. بنابراین برای چیزهای کوچک و کم ارزش استرس بر خود وارد نکنید.
به فکر پوستتان باشید:
در این فصل بهتر است از عطرها و بوهای خوشبو و ملایم استفاده کنید اما مصرف عطرهای تند توصیه نمیشود.
توصیه هایی برای ماه مهر:
در ابتدای فصل پاییز بهتر است مصرف خربزه و خیار را کاهش دهید، گوشت گاو نخورید و کمتر حمام کنید (یک روز در میان اشکالی ندارد). همچنین خوردن مسهل (مثلاً دمنوش های مخصوص، آش آبغوره و...) برای سبک شدن مزاج توصیه میشود. حتی در برخی کتب در ابتدای این ماه انجام حجامت توصیه شده اما تشخیص این کار بر عهده متخصص طب سنتی است چرا که حجامت حجم خون را کاهش می دهد و به طور کلی از جمله اقدامات طب سنتی پاییزه نیست؛ مگر در مورد افرادی که سودا در بدنشان به شدت زیاد شده باشد.
توصیه هایی برای ماه آبان:
باید از قرار گرفتن در مکان های سرد به خصوص اوایل و اواخر روز اجتناب کرد، هرگز نباید مواد مسهل مصرف کنید و به جای آن مصرف انار و میوه فصلی توصیه میشود تا مزاج به سمت خشکی نرود. در این ماه بهتر است آب سرد ننوشید، مصرف مواد غذایی با طبع گرم را در اولویت قرار دهید و تحرک کافی داشته باشید.
توصیه هایی برای ماه آذر:
در آخرین ماه فصل برگ ریزان که سردی هوا غالب شده است باید کمتر از همیشه حمام کنید، لباس های مناسب و گرم (منظور لباسهای پشمی و مخصوص زمستان نیست) بپوشید و از مصرف مایعات گرم غافل نشوید. همچنین نوشیدن آب در شب مفید نیست اما در اوایل صبح مصرف 3-2 لیوان آب گرم بسیار مناسب است.
جدی بگیرید:
سرماخوردگی یا زکام، در صورتی که طولانی نباشد و منجر به عوارض جدی نشود، یکی از راه های دفع مواد ناسالم از بدن است و نباید جلوی آن گرفته شود؛ مگر آنکه علائم بیش از 4 تا 5 روز ادامه پیدا کند و بیمار با مصرف سوپ ها و آش های ساده و گرم روند بهبودی نداشته باشد. در این صورت با مراجعه به متخصص طب سنتی و در صورت نیاز مصرف دمنوش ها و داروهای گیاهی و ... می توان مشکل را برطرف کرد.
چه غذایی بخوریم؟
متخصصان طب سنتی می گویند در اول فصل پاییز و با شروع سردی هوا، بلغم کمی مانده و صفرا از جوشش و طغیان افتاده و در عوض سودا غالب می شود. به همین علت مصرف مواد مسهل (البته نه مسهلات قوی) برای دفع مواد قلیایی خون یا همان سودا که شور و تلخ است مناسب است. از طرفی افراد در فصل پاییز باید گوشت گوسفند و بوقلمون، خربزه شیرین، مویز، هویج، زیتون، خرما، عسل، شیرینی ها و مرباهای طبیعی، شربت گل شکر، شربت عسل، مغز خشکبار به ویژه بادام درختی، آش های ساده و به طور کلی غذاها و نوشیدنی هایی مصرف کنند که مزاجی گرم و تر دارند. همچنین انار میخوش، انگور، انجیر، سیب، به و گلابی بهترین میوه های پاییزی محسوب می شوند اما در مصرف آنها نباید زیاده روی کنید. به مدت 20 دقیقه در برابر نورآفتاب قرار بگیرید که سبب جذب ویتامینD میشود.
منابع: خانم دکتر پریسا اصولی متخصص طب سنتی، فیزیولوژی گایتون
نیمه اول سال1393
تغذیه در زمان سرماخوردگی(3)
(شماره 110)
این پمفلت جهت آگاهی شماست و توزیع و تکثیر آن ممنوع می باشد.
پیشرو در فرهنگ پزشکی و اسلامی
کلینیک دکتر کرباسی
متخصص اعصاب و روان
مشکلات جنسی، اعتیاد
چهارراه/جنب بازار علی/پاساژ ولیعصر(عج)
طبقه فوقانی واحد 2
تلفن: 55464242 ـ 55456164-031
همراه: 09131622363